PC #14, jun 1996

Dobro se sećam dana kada sam seo za prvi Pentium računar: bilo je to februara 1994, a radilo se o 60 MHz Soyo ploči sa 32 MB RAM-a, diskom od 420 MB i ATI mach32 video karticom. Prvi utisak bio je... munjevito! I pored "kiselo grožđe" dileme može li se 60 MHz Pentium takmičiti sa 486-icama na 66 ili čak 80 MHz, posle samo par sati rada bilo mi je jasno da smo zakoračili na sledeću stepenicu i da povratka natrag nema.

Dve godine kasnije, nađoh se pred tastaturom Pentium Pro računara NeTpower, koji je stigao u našu Redakciju odmah pošto ga je "OSA" prikazala na Sajmu tehnike. Ovoga puta memorija je 128 MB, disk 2 GB, video karta ima 8 MB memorije, a prvi utisak je... munjevito! Samo nekome ko se ne bavi računarstvom može izgledati paradoksalno da nam kompjuter, koji je pre samo dve godine bio pojam brzine, danas deluje tako sporo. Iskustvo nas uči da smo promocijom Pentium Pro računara napravili još jedan korak u pravcu nedostižne mašine snove. Povratka ni ovoga puta neće biti - za godinu dana svi ćemo imati ovakve računare na stolu, oni će biti sasvim obični, a sanjaćemo o nekom P7 zvanom Merced. Zgodno je, ali ne i uzbudljivo, kada je put tako jasno zacrtan i kada nema alternativa.

A možda ih i ima - u ovom broju "PC"-ja testiramo i alternativu koju nudi Cyrix. Jeftiniji procesor sličnih performansi uvek predstavlja veliko iskušenje, koje bi trebalo bar da zabrine Intel. Nedavno mi je Gad Šifer, iz Intelovog razvojnog instituta u Izraelu, u šali rekao da se oni neparnih godina boje RISC-a, a parnih godina AMD-a i Cyrix-a. U ovom broju "PC"-ja pročitaćete prve argumente na osnovu kojih Cyrix pokušava da ova godina zasluži svoj parni broj.

Na stranicama ovog broja čitaćete i o računarima kojima Intel i Cyrix teško konkurišu, Alpha i SUN serverima, grafičkom softveru, prepoznavanju govora, komunikacijama, algoritmima, multimediji, a važan novitet, koji doprinosi našem grafičkom izgledu, su fotografije rađene digitalnom kamerom, u studiju "Kokar". Uživajte u 140 strana ovog broja, "naoružajte" se knjigom i CD-ROM-om "Internet" koji su upravo izašli, posetite prvi Cyber Café u zemlji, surfujte Web-om i pripremite se za iznenađenja koja vas čekaju u našem letnjem dvobroju... naročito će se obradovati hardveraši kojima, u saradnji sa firmom SEI Elbatex iz Beča, pripremamo vredne nagrade. Vidimo se u julu!