Galaksija Nova 4-2019

Struja bez struje

Svi se dobro sećamo restrikcija struje, prekida u napajanju i pratećih nevolja koje smo preživeli tokom prethodnih decenija. Informatičari ne dopuštaju sebi da te nevolje otpišu rečenicom "valjda neće nikad više" - trudimo se da nas nestanak struje ne ostavi bez naših nasušnih kompjutera. Ali, može li čovek ikad da bude bezbedan...

Dejan Ristanović

Sve više korisnika se u svakodnevnom radu oslanja na notebook računar koji nestanak struje neće ni primetiti - baterije mu omogućavaju pet, šest ili više sati rada, a do tada će valjda i struja doći. Kada se radi o računarima u firmi, stvari su komplikovanije - to su uglavnom desktop računari i serveri, pa će nestanak struje obrisati ono što trenutno radite, a možda i oštetiti podatke na disku. Zato je, naročito kada se radi o serverima, neophodan UPS (Uninterruptible Power Supply) koji može da napaja server dovoljno dugo da se podaci upišu na disk i onda sistem kontrolisano spusti.

Polisa osiguranja

Uz malo jači (i skuplji) UPS moguće su i bolje stvari, recimo da se neko vreme napaja mrežna oprema, kamere za nadzor, bitna svetla, omogući otvaranje rolo-vrata garaže... Sve zavisi od kapaciteta i projektovanog intervala nemanja struje. U data centrima, gde se mora omogućiti 24-časovna dostupnost opreme i servisa, postoje i agregati koji, ako im dosipate dizel, mogu neograničeno dugo napajati opremu. I tako, sve to lepo smislite i projektujete, pa mislite da ste bezbedni. Dok se ne desi...

U večernjim satima dana kada počinje ova priča završavao sam posao i spremao se da krenem kući kad TRAS, nestade struje. Iako se takve stvari prilično retko dešavaju, sve je bilo spremno - računar je mirno nastavio da radi povezan na UPS, a upalila se i zidna svetiljka. Čekao sam nekoliko minuta nadajući se da će struja odmah doći, a savršenu tišinu su kvarili piskavi zvuci iz serverske sobe, gde se nalazi APC 3000XLI UPS koji napaja mrežnu opremu, kamere za nadzor i ostalu bitnu elektroniku. Zvuk upozorenja se čuje na svakih 10 sekundi i baš iritira, što sam znao i kada je pre oko godinu dana taj UPS kupljen, pa sam odmah poželeo da ga ućutkam. No, jedno je poželeti a drugo uraditi... zujalica ne može hardverski da se isključi (dobro, uz male sečice bi svašta bilo moguće), nego mora da se instalira APC-ov softver, da se računar poveže sa UPS-om neobičnim RS-232 kablom (gde li je sada taj kabl?) i da se onda luta po tekstualnim menijima...

Zanimljivo je da znatno jeftiniji APC Smart UPS-ovi imaju USB port pa je podešavanje lakše, dok za 3000XLI treba dokupiti mrežnu karticu, koja je delovala preskupo. Nisam imao laptop sa RS-232 portom pri ruci (ili možda konverter USB/RS-232 nije radio), pa sam ostavio utišavanje UPS-a za neku buduću priliku. Godinu dana kasnije, setio sam se da se dotična prilika nije ukazala.

Pogrešan i ostali tasteri

Pošto UPS pišti pravo u mozak, odlučim da ugasim zvuk ručno. Najzad, koliko to može da bude teško - postoje samo dva tastera, pa mora da je jedan od njih. Doduše, neki od tastera gasi UPS, ali je valjda za to potreban duži pritisak, neće tek tako da se isključi. Odem do serverske sobe, setim se gde je UPS, gurnem ruku u mrak ispod stola, pritisnem jedan od tastera (slučajno izabran) kad ono... dobro veče Marfi, UPS se isključi. Sva pažljivo izabrana svetla u susednim prostorijama se pogasiše, ugasi se čitav rack orman, Internet... Svetli samo ekran servera koji je na drugom UPS-u, kao i neonka koja je na istom tom napajanju.

Pogledam bolje - sreća da mobilni telefoni imaju LED lampu - i (naravno) pritisnuo sam taster "nula", a ima još i taster "jedan". Pritisnem 1, bipne i... ništa. Pritisnem duže, bipne i ništa. UPS očito odbija da se uključi kad nema struje - baš glupo smišljeno. Nema mi onda druge nego da ja budem pametan (od toga obično nastradam, ali nikako da naučim), pa da taj 3000XLI ubodem u drugi, slabiji UPS (APC 1500XLI), tek koliko da 3000XLI "pomisli" da ima struje. Ali (da budem još pametniji), najpre ću isključiti iz 3000XLI sve potrošače, da ne preopteretim 1500XLI. Uprkos mraku počupam utikače, utaknem veći UPS u manji, uključim... TRAS+TRAS. 3000XLI se ponovo ugasio (izgleda da on kada "dođe struja" povuče svoja 3 kW, čisto koliko da bude siguran), a i 1500XLI se takođe ugasio - sa njega se "smeši" samo dioda koja signalizira preopterećenje. Server koji je bio na 1500XLI... puf, nema ga. I neonka se ugasila. Totalni mrak.

Neonku prebacim na treći UPS (APC SmartUPS 1000 - tu je negde i četvrti, APC BACK UPS 500 koji napaja NAS, ali se on neće koristiti u ovoj priči), tek koliko da vidim šta radim dok ponovo priključujem potrošače koje sam počupao iz 3000XLI. Za dalje... pa, svoju pamet sam iscrpio, idemo na Internet; sreća da mobilni telefon koristi sopstvene baterije. Začas naučim da se ono što je meni potrebno zove cold start UPS-a i pročitam u nekom forumu da se za APC UPS-ove cold start procedura zahteva dužim (preko 30 sekundi) pritiskanjem tastera 1. Pritisnem ga ja i držim, prvo 30, pa 40 sekundi, prst mi se već ukočio, izdržim minut i... ništa. Posetim neki drugi forum, isto piše. Najzad download-ujem PDF uputstva baš za 3000XLI, ali prokleti mobilni Office neće da ga otvori, kaže nepravilna verzija PDF-a. Tu je negde i laptop, ali dok sam išao do njega setim se gde stoji papirno uputstvo od UPS-a (dobro je, tu je i onaj neobični RS-232 kabl), prelistam ga i nađem da za cold start treba držati taster 1 pritisnut dok ne bipne (što se desi posle možda 2-3 sekunda) i onda dok beep traje otpustiti taster. Kakva glupost. Prvog puta ne uspe, valjda sam zadržao taster milisekund duže nego što je trebalo. Probam ponovo i puf, uključi se. Podignu se ruteri, proradi čak i Wi-Fi pristup Internetu, a par minuta kasnije dođe struja. Važno je da mi nije bilo dosadno u mraku, što sam platio dodatnim čekanjem da se rebilduju indeksi na serveru koji je surovo isečen sa napajanja.

I, šta sam iz svega naučio? Džabe tovarite opremu i mislite da ste time rešili problem. Niste ništa uradili ako na vreme na isprobavate disaster scenarije - gasite sami struju i gledajte šta se dešava i gde su problemi, pa ih otklanjajte pre nego što stvarna nevolja nastupi. Da, to vas uče u svakoj školi, ali malo ko tako radi u realnom životu.