Računari 53

Moby Dick 2.1

Eminentni časopis Byte odlučio se za pokretanje blago humorističke rubrike nazvane STOP BIT. Evo prvog objavljenog priloga iz pera Keneta Šeldona (Kenneth M. Sheldon).

Kao ljubitelj literature, nedavno sam se zapitao šta bi bilo da se romani objavljuju na način uobičajen u softverskom svetu. Proces bi mogao da izgleda otprilike ovako:

Herman Melvil (Herman Melville) bi najavio roman "Mobi Dik" godinu dana pre nego što bi knjiga uopšte mogla da se kupi. Prikazivači bi unapred slavili roman a nekoliko književnih časopisa bi ga proglasili "uredničkim izborom godine" - sve to pre nego što knjiga izađe.

Konačno, izdavač bi održao konferenciju za štampu i izjavio da se knjiga upravo distribuira. Publika bi, izmučena dugom kampanjom i puna očekivanja, nagrnula na knjižare kao ajkule na hranu. Roman bi preko noći postao apsolutni bestseler potvrđujući tako proročanstva kritike.

Roman bi se prodavao u celofanskoj navlaci na kojoj bi pisalo da činom otvaranja prihvatate čitalačku licencu u kojoj piše da knjigu u neko vreme i na nekom mestu smete da čitate ali da je nikako ne smete nekome pozajmiti. Sastavni deo licence je izdavačeva izjava da ne preuzima nikakve posledice za štetu koju bi čitanje knjige moglo naneti vašem životu, slobodi i bubrezima.

Pošto prelista nekoliko početnih poglavlja, dve trećine čitalaca će shvatiti da, kupujući knjigu, uopšte nisu imali ideju o čemu se radi i da im takva knjiga nije potrebna niti ih interesuje. Većina će odložiti knjigu, prelistati je s vremena na vreme i jednog dana, iz čiste radoznalosti, popuniti i poslati uloženi registracioni listić. Po slanju listića primiće sledeće pismo:

Dragi registrovani čitaoče Mobi Dika,

U prilogu vam šaljemo Moby Dick 2.1, naše novo izdanje koje zamenjuje ranije verzije.

  1. U verziju 2.1 vraćene su neke od originalnih ličnosti koje su, kako su neki čitaoci primetili, nedostajale u verziji 2.0. Dodato je takođe nekoliko novih ličnosti; naročito je značajno što smo, pošto su mnogi čitaoci primetili da knjižar Harold (koji je trebalo da bude kontrast Ishmaelu) uopšte ne radi, ovoga zamenili Kuekungom, divljakom sa južnih mora. Dalje modifikacije ne bi trebalo da budu potrebne.
  2. Verzija 2.1 obuhvata i ispravke raznih greški koje su čitaoci primetili. Većina tih greški je bila sitna; greška na strani 127 je, međutim, mogla da oteža dalje praćenje romana. Treba znati da Ahab zakucava na katarku zlatni novčić a ne znatni lončić (Pažnja: ova greška se ne javlja u originalnoj verziji 1.0. Originalnu verziju možete prepoznati po tome što se u njoj, kroz čitavu ovu sekciju, umesto "velikog belog kita" pominje "velika bela sardina").
  3. Prvi čitaoci Mobi Dika su primetili da primenjena modifikacija korice (uvedena da bi se otežalo neovlašćeno kopiranje romana) onemogućava stavljanje knjige na policu sa drugim knjigama. Verzija 2.1 uključuje modifikovanu hardversku zaštitu - u priloženom kovertu naći ćete ključ koji otvara vaš (i samo vaš) primerak knjige. Pokušaj otvaranja knjige bez ključa predstavlja ozbiljno kršenje vaše čitalačke licence.
  4. Melville Press je nedavno uveo besplatnu telefonsku podršku za čitaoce koji imaju problema sa praćenjem knjige Mobi Dik. Ukoliko naiđete na problem, najpre konsultujte Moby Dick Technical Reference Manual (#MD-1024) koji sadrži odgovore na najčešća pitanja kao i tablicu svih simbola i metafora korišćenih u knjizi sa detaljnim objašnjenjima. Ukoliko ni posle čitanja ovog priručnika ne možete da rešite problem, pozovite (800)BIG-FISH. Proverite da li vam je knjiga pri ruci pre nego što okrenete ovaj broj pošto će službenik, pre nego što vam pomogne, morati da zahteva serijski broj vašeg primerka.
  5. Upozoreni smo da su izvesni beskurpulozni izdavači piratovali delove Mobi Dikovog čitalačkog interfejsa proizvodeći tako klonove Mobi Dika. Najflagrantniji primer ovakvog piratstva je gusarski kapetan čiju je ruku, zajedno sa budilnikom, odgrizao krokodil. Mi smo, naravno, tužili ovog izdavača ali vas ovom prilikom upozoravamo da, kupujući dotičnu knjigu, rizikujete da budete optuženi kao saučesnik i da vas poseti krupan čovek u kožnoj jakni.

Molimo vas da popunite priloženi registracioni listić kako bismo mogli da vam pošaljemo informacije o novim verzijama Mobi Dika. Takođe ćemo vas obaveštavati o našim budućim proizvodima, kao što je izvanredni roman Ambergris, jedinstvena priča o hrabrosti koju treba imati i zagonetkama koje treba rešiti da bi se lov na kitove ujedinio sa industrijom parfema. Ambergris će biti objavljen u toku poslednjeg kvartala 1889. godine.

Melville Press, Seattle, Washington