187. [29. oktobar 2006] PDF na Web stranici

Konstruktori Windows-a se trude da razne operacije automatizuju, ali im iskusniji korisnici nisu baš uvek zahvalni na tome. Recimo, kada kliknete na link ka nekom PDF fajlu na Web stranici, automatski se pokreće Adobe Acrobat plug-in i u prozoru IE dobijate Acrobat Reader, koji se posle "muči" sa prenosom dokumenta stranu po stranu. Zar ne bi bilo lakše da Internet Explorer ponudi snimanje PDF fajla na vaš disk, kao što radi sa EXE ili AVI datotekama, da ga prenesete u celini i onda u lokalu mirno otvorite i pregledate? Pokazuje se da prelazak sa automatike u manufakturu nije baš lako obezbediti...

Ipak, evo recepta koji je pronašao Bojan Stojanović: otvorite komandni prozor i otkucajte assoc .pdf. Ako je rezultat AcroExch.Document, otkucajte assoc .pdf=AcroExch.Document.7, dok ako ste u startu dobili rezultat AcroExch.Document.7, ova operacija nije bila neophodna. Zatim otvorite Control Panel / Folder Options / File Type / PDF / Advanced i potvrdite polje Confirm after download (na ovom mestu se može podesiti i da li PDF fajlove otvara Acrobat ili Adobe Reader, ako imate oba programa na računaru - izaberite željeni i kliknite na Set Default). Zatvorite sve prozore i probajte da prenesete neki PDF sa Web-a - trebalo bi da ugledate kontrolno pitanje i dobijete mogućnost da ga snimite na disk, kao i fajl bilo kog drugog tipa.

Prethodni savet se odnosi na Adobe Acrobat 7 - u ranijim verzijama bi trebalo da postoje ključevi čija su imena nalik na AcroExch.Document.x, gde je x oznaka verzije.