174. [28. novembar 2004] Java podrška

Pitanje podrške za Javu u Internet Explorer-u postalo je ozbiljno i zahteva vašu pažnju. Verovatno ste čitali o sporovima Microsoft-a i Sun-a, zbog kojih je Microsoft odlučio da ukine podršku za Javu. Posle je bilo nekih nagodbi, pa su mnogi skloni da pomisle da se čitav spor ne tiče korisnika. Stvari, nažalost, nisu tako povoljne - može vam se desiti da kod posete nekim sajtovima ili pregleda multimedijalnih izdanja dobijete poruku nalik na A runtime error has occured, Object doean't support this property or method. Drugi sajtovi će vam naprosto reći da vaš browser ne podržava Javu.

Pokazuje se da svi računari na kojima je Windows XP instaliran sa CD-a na kome piše nešto nalik na "Windows XP sa integrisanim SP1" ili "Windows XP sa integrisanim SP2" nemaju Java podršku. Korisnici koji su instalirali osnovni Windows XP pa na njega primenili SP1, SP2 ili SP1 pa onda SP2, imaju Java podršku tj. SP1/2 je neće obrisati. Međutim, kod njih postoji neko zakonsko ograničenje da bi do 2005 ili 2007 morali deinstalirati Microsoft-ovu Java virtuelnu mašinu.

Sve u svemu, treba da odete na www.java.com, pa da kliknete na Get it now i instalirate dodatak, posle čega Java apleti normalno rade. Umesto prenosa sa Interneta, Java podršku možete istalirati i sa CD-a koji je pratio PC #105.