159. [06. april 2003] Lozinke na XP-u

Ako ste zaboravili šifru za neki korisnički nalog na Windows XP (bilo Professional ili Home) ili Windows Server operativnom sistemu, do nje možete doći čarobnjakom za zaboravljene šifre (Forgotten Password Wizard). Da bi čarobnjak funkcionisao, treba prethodno napravite disketu za resetovanje šifre (PRD). Ova disketa se pravi tako što pritisnete Ctrl+Alt+Del i u prozoru koji će se otvoriti kliknete na opciju Change Password, a onda odaberete Backup. Ikona Backup je aktivna samo ako ste odabrali local machine opciju iz Log on to padajućeg menija. To podrazumeva i da se PRD diskete mogu kreirati samo za lokalne naloge (npr. Administrator), a ne i za naloge na domenu. Nalozi na domenu još uvek za zahtevaju administratorska prava na samom domenu da bi se resetovala lozinka.

Nakon pokretanja čarobnjaka za zaboravljene šifre, pratite uputstva koja će biti ispisana na ekranu i za tili čas imaćete spremnu disketu. Korišćenje te diskete nije ništa teže nego zaboraviti šifru; svaki put kada pokušate da se ulogujete sa pogrešnom šifrom, Windows će vam ponuditi opciju da upotrebite reset disketu. Selektovanjem te opcije ponovo se pokreće čarobnjak, koji će vam zatražiti disketu i obaviti proceduru.

PRD se može koristiti više puta, čak i u slučaju da ste u međuvremenu više menjali šifru (nije potrebno osvežavanje podataka na disketi). Preporučljivo je da uvek imate instaliran najnoviji servisni paket za Windows XP, jer u protivnom može doći do problema pri pokušaju dekriptovanja datoteka zaštićenih Microsoft Encrypting File System-om pre nego što ste resetovali šifru.